Pacientul cronic petrece cu medicul sau cu farmacistul câteva ore pe an, dar cu boala sa trăiește 24 de ore din 24, 7 zile din 7.
O ideea preconcepută deținută de medici și de farmaciști e că ei, cu instrumentele lor, controlează bolile cronice ale pacienților lor. De fapt, în cea mai mare parte a timpului, pacientul controlează tratamentul bolii sale. A crede altfel îi plasează pe medici și farmaciști pe poziții de autoritate, minimizează implicarea pacientului în procesul terapeutic și este o sursă majoră de neaderență la tratament.
O cale mai bună către obținerea rezultatelor dorite este ca medicul și farmacistul să se poziționeze ca parteneri ai pacientului, ajutându-l pe acesta să își controleze boala.
Farmacistul poate fi partenerul pacientului, oferindu-i acestuia, într-un mod accesibil și folositor, educație despre medicamente. Farmacistul poate să îl ajute pe pacient să deprindă noi obiceiuri care să îi îmbunătățească folosirea medicamentelor. Farmacistul poate să discute cu pacientul despre atitudinea acestuia față de medicamente și tratament pentru a vedea dacă nu cumva credințele pacientului interferă cu atingerea obiectivelor tratamentului.
Acordarea unei îngrijiri centrate pe pacient presupune exact recunoșterea priorității pe care o au nevoile, preferințele și valorile pacientului.
Este ceea ce facem la Medicamens.