Nu tot ce zboară se mănâncă. Sau nu tot ce am fost obișnuiți să credem se dovedește adevărat. Adevărat sau fals... de fapt e mai puțin important, mai important e ce e benefic pentru noi, ce ne face bine și ce ne face rău.
E larg răspândită credința, și la noi dar și în restul lumii, că remediile folosite tradițional sunt eficiente și sigure. Dar există plante folosite ca remedii de peste 2000 de ani, despre care știința ultimilor de ani arată că au în componență substanțe periculoase pentru om.
Mărul lupului, sau Aristolochia clematitis, este o plantă care crește și în regiunile dunărene. Este din vremuri vechi folosită ca remediu pentru diferite boli.
În urmă cu vreo 20 de ani, o clinică din Belgia specializată în tratarea obezității a folosit ca diuretic un produs conținând o plantă înrudită Aristolochiei clematitis. Unii dintre cei cărora li s-a administrat acest supliment au dezvoltat probleme renale. S-a descoperit apoi că aceste plante conțin acid aristolochic, unul dintre cei mai puternici carcinogeni umani cunoscuți.
Acidul aristolochic este responsabil de nefropatia endemică balcanică, o boală pe care o fac locuitorii acestui teritoriu care consumă pâine făcută din făină contaminată cu semințe de Aristolochia clematitis; formele severe se manifestă cu insuficiență renală. Taiwanul are cea mai mare incidență a cancerelor de tract urinar superior din lume, și cercetările recente arată că acidul aristolochic este unul din factorii cauzali majori. Și China are o situație similară. În ambele țări, se folosesc remedii conținând acid aristolochic despre care se crede că sunt benefice și sigure.
Povestea de mai sus este un exemplu care contrazice opinia că remediile naturale sunt inofensive, opinie susținută de folosirea lor din vremuri îndepărtate. E adevărat că multe din efectele adverse au nevoie de mult timp până la instalare, cancerele nu apar peste noapte, dar acum știm despre unele din componentele remediilor naturale că nu sunt deloc lipsite de toxicitate, chiar dacă pe termen scurt așa pare.
E de aceea nevoie să ținem seama de ce ne pune la dispoziție știința și să reevaluăm unele din credințele noastre cele mai dragi. E important să avem acces la surse de informare credibile și actuale și să abandonăm o serie de prejudecăți.
La Medicamens, citim înainte de a vorbi.
foto http://creativesafetypublishing.com/occupational-carcinogens/