Un studiu publicat ieri în BMJ arată că erorile medicale sunt a treia cauză de deces în Statele Unite, după bolile de inimă și cancer.
Autorii studiului consideră că această prevalență fruntașă ar trebui să facă erorile medicale una din prioritățile de cercetare și de alocare de resurse. Ceea ce nu se întâmplă. Până și să estimezi corect procentul de decese cauzate de erorile medicale este dificil, pentru că certificatele de deces din 117 țări, printre care și Statele Unite, folosesc Clasificarea Internațională a Bolilor (ICD - International Classification of Diseases) pentru a alege cauza morții și pentru a stabili prioritățile sanitare (conform Organizației Mondiale a Sănătății). Iar erorile medicale nu sunt recunoscute în metodele standardizate care colectează statistici naționale, deoarece aceste metode sunt concepute pentru a maximiza veniturile instuțiilor sanitare, nu pentru a colecta statistici naționale legate de sănătate, conform lui Martin Makary, autorul studiului, profesor la Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore.
Să recunoști că ai greșit e greu. Teama de pedeapsă sau de pierdere a stimei brelei face ca multe erori mai puțin grave să scape nedetectate sau neinvestigate. Îndemnul Cel fără de păcat (...) să arunce primul piatra (...). (Evanghelia după Ioan 8.7) arată însă cât e de important să ne facem fiecare un examen de conștiință și să admitem în primul rând că fiecare din noi greșeste. Acest pas făcut, suntem mai atenți la erori și le putem detecta, remedia sau preveni mai ușor.
Sistemul medical actual este cel care îngreunează detectarea și corectarea erorilor. Și în ultimă instanță împiedică practicienii să învețe din greșelile făcute, ceea ce ar permite prevenirea altor erori. Povestea lui Brian Goldman este edificatoare în acest sens (pentru subtitrare în română, apăsați pe Subtitles și apoi selectați Română). Asta când nu vorbim de cazuri de altă natură, că tot e zilele astea vâlvă cu dezinfectantele diluate folosite în spitale...
To Err Is Human: Building Safer Health System este o analiză a sistemului medical american anterior anului 2000 și o propunere de remediere a lui. Soluția nu este să dăm vina pe oameni, ci să construim un sistem care să facă erorile mai puțin frecvente.
Nu toate erorile medicale sunt mortale. Au însă consecințe măsurate în suferință umană și bani cheltuiți pentru spitalizări sau pierduți prin incapacitatea de a lucra. Și erorile medicale nu sunt doar operarea unui alt pacient sau punerea unui diagnostic greșit ci și folosirea neadecvată a medicamentelor.
Ce fac farmaciștii Medicamens în privința asta? Analiza comprehensivă a medicației făcută la Medicamens permite identificarea interacțiunilor medicamentoase periculoase, semnalarea folosirii medicamentelor contraindicate de anumite boli ale pacientului sau a unor doze nepotrivite. Prin consilierea oferită la Medicamens, pacientul știe exact ce să facă și să nu facă când ia anumite medicamente și ce are de urmărit pentru a detecta precoce reacțiile adverse ale medicamentelor, care uneori sunt inevitabile.
La Medicamens credem că oamenii pot beneficia mai bine de medicamentele lor și rata de erori de medicație poate fi scăzută prin intervenția noastră.